ZO026 Karanténosztalgia - első rész

Typewriter Telephone Antique Old

Házunkba bezárva néhány olyan tárgy is előkerül, ami évek óta nem volt használatban. Ezen a nyomon elindulva kezdtünk bele egy kétrészes, nosztalgikus időutazásba.

A gondolatfolyamunkból előbukkanó, a közelmúlt szokásaihoz illő, lassan feledésbe merülő, kultikus tárgyak helyét átvette valami új szerkentyű. Mérleg: kényelem +, változatosság -.

Idősebbek számára garantált a nosztalgia, fiatalabbaknak az időutazás!

A Zártosztály podcast 26. adása

A múltkor jól megállapítottuk, hogy a rendrakás, régi dolgok – és ezáltal emlékek – előtúrása remek karanténprogram. Nem átalkodtunk hát belevetni magunkat a pincében és az emlékezetünkben létező technológiák, gépek és szokások felidézésébe.

A párizsi Pompidou Központban látni olyan kiállítást, amely az elmúlt 50-100 év techkütyüit (pl. írógép, vasaló, pda, ős-notebook, ős-mobilok) mutatja be. Ebben az a különös, hogy a tárgyak egy része közismert és könnyen felismerhető bárki számára, míg más részének a megértéséhez és használatához egy mai fiatalnak már gyorstalpaló kéne. Egyszerűen azért, mert teljesen eltűnt, kiváltotta valami hasonló, de teljesen más.

Legnagyobb csodálatunkat ez alkalommal a szövegszerkesztők érdemelték ki, amelyek lehetővé tették a pontatlan és gyakorlatlan írók számára is a gépelést anélkül, hogy minden ujjuk sajogna és a betűk balatoni hullámokat idézve hömpölyögnének rendezetlenül, át-átütve a margarétafejes írógép kalapácsocskái alatt. Minden tiszteletünk az írógép hőskorának gépíróié!

Szemelvények a tartalomból:

  • Letűnt korok hang- és adatrögzítő eszközei, illetve kapcsolódó szolgáltatásai, például az igazi hang-posta
  • Minden idők egyik bestsellere, a TDK 60 perc című albuma (kimaradt)
  • Kihalt szakmák: írógép- és töltőtollszerelő
  • Jellegzetes színek a múltból: iskolazöld és rettenetsárga
  • Régen minden jobb volt: iskolai berendezések különkiadás
  • A vulkánfiber bőrönd, illetve az úri szabók tündöklése és bukása: a piócás ember (Szilágyi István – nyugodjék békében) új ruhája

Kevésbé tech-edzett hallgatóinknak javasoljuk az adást kijegyzetelni, majd Wikipédián nyomozni az elhangzottakat.

avatar Benedict Waldorf Flattr Icon
avatar Charles Statler Fizess! Icon Fizess! Icon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: