ZO030 Grillezés a városban

BBQ város grill

Általában találunk helyet és időt egy jó bográcsozáshoz vagy barbecue-záshoz, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján érdemesnek találtuk végiggondolni, milyen módon és alapanyagokból lehetne meghonosítani a BBQ-t (vagy akár a grillezést, ami teljesen más – a szerk.) társasházi környezetben.

Betondzsungelbe szakadt Bear Grills a Zártoszály Podcast 30. adásában

Vannak hobbik, amik egyszerűen nem közösség-kompatibilisek. Tipikusan ilyen a szabadtéri sütés-főzés szinte minden válfaja. Ennek megfelelően a sokemeletes társasházakban lakók saját készítésű bográcsgulyást vagy egy szekrénysmokerben sült malacot legfeljebb fesztiválokon, víkendházban vagy esetleg erdei tisztáson ehetnek.

A közösségi együttélésnek sok írott és íratlan szabálya van, ami a jelentős füst és a nyílt láng használata ellen szól – ezzel mi sem vitatkozunk. De talán mégiscsak lennének olyan alternatívák, amik némileg rugalmas szomszédság mellett megvalósíthatóak lennének. Vannak olyan bátrak, akik a társasházi teraszon BBQ-znak, egyedül. Miért ne lehetne ezt közösen, nyilvánosan csinálni?

Alkalmas terep adódna: a felparcellázott lapostetők vagy az elavult játszóterek beton pingpongasztalai éppenséggel még reális megoldások is lennének, de ha valaki megoldaná a hőszigetelést értelmes költségen, akár a panelek egykori szemétledobóiból Guinness rekorder füstölőket lehetne kialakítani. Tegyük el az ötletet a bontás előtti időszakra… amikor már minden mindegy.

Megvalósításra váró ötletünk ezúttal a BéreBeQ – amit, ha a körülmények (nagy kert, füstkedvelő szomszédok) adottak lennénk, akár mi magunk is elkezdenénk. Egyáltalán nem tűnik kizártnak, hogy valaki a külső kerületek egyikében meg is valósítsa – akinek van kedve belevágni, szóljon! Segítünk beröffenteni a tüzet és a bizniszt is!

Ha már város, kicsit körülnéztünk, milyen menüt tudnánk „önerőből” az asztalra tenni Krokodil Dundee örökségeként: milyen eredeti húsok, köretek érhetőek el ingyen – vagyis inkább kicsit hunyorogva, ha nagyon muszáj. Kígyót-békát kiáltunk és összehordunk tücsköt-bogarat, de nem mondunk csütörtököt. És más napot sem BTW.

Meglepően sokféle ehető állat vesz minket körül, még ha a többségre tényleg csak végszükség esetén fanyalodnánk is. Ennél pedig csak a városban is elérhető gyümölcsök, fűszerek és salátának valók impozáns választéka különlegesebb: komolyan elgondolkodtunk rajta, hogy a következő nagy sütéshez a ház körül gyűjtünk köretnek, kompótnak és persze pálinkának valót.

Tartsatok velünk, ezúttal egy bő félórás gasztronómiai tripre invitálunk!

avatar
Charles Statler
avatar
Benedict Waldorf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük