ZO043 Digitális perszónák

Face Faces Dialogue Talk Psyche  - geralt / Pixabay

A Sber lesz az orosz Amazon?
Mi inkább amazonos drónokkal röpdösünk a lakásban, miközben a 3D-s fittnesz alkalmazás megmutatja a keserű valóságot, miszerint fiatalabbak már nem leszünk.

a Zártosztály Podcast 43. adása

Átalakulás alatt van a pénzügyi, egyre többen ismerik fel, hogy a bank már nem csupán pénzügyi cég, amely történetesen digitális csatornán értékesít, hanem inkább egy informatikai szolgáltató, amely nyújt pénzügyi szolgáltatásokat is. Nyitó hírünkben elsőként a Sber(már nem bank) átalakításától indulunk el. Felmerült a gondolat, hogy Oroszország Anyácska gyermekei számára gondoskodik a digitalizáció hozzáféréséről. Az Amazon helyi babérjait elcsaklizni tervező új tech cég túllép a banki szolgáltatások aprócska világán. Kiváló összpontosításunknak köszönhetően Yotányit sem térünk el eredeti beszélgetésünk alaptémájától. Magunk előtt látjuk a kialakuló óriásállam mindennapokat átszövő nyilvántartását.

Nem tudunk nem arra gondolni, hogy a magyarországi nagybankok milyen módon tudnák a hazai piacot letarolni és annak segítségével milyen új szolgáltatásokat tudhatnának monopolizálni. A gondolkodásunk hamar politikai élt kap, így gyorsan evezünk a következő könnyedebb témánkra, mielőtt háborogni kezdene alattunk a sekélyes magyar tenger.

Az Amazon két csodás bejelentésével kapcsolatosan filozofálunk, hogy mennyire hasznos lehet egy kis drónt megbízni azzal, hogy körbejárja a lakást, amikor nem vagy otthon. Az ilyen eszközök biztonsági kockázata az első pillanatban szembeötlőek annyira, hogy még az ilyen témákra jellemzően fogékony verge-es újságírók szemöldökét is felhúzta.

A másik újítás a Halo, amely az Amazon Fitness számára a testről 3D-s képalkotás során képes megalkotni a tulajdonos testképét vagy legalábbis annak modelljét. Az új megoldásban rejlő lehetőségek és az azzal kapcsolatos problémák megihletnek minket. Az implantátumok, illetve végtaghiányok esetén kinövő fantomvégtagok a felhasználók számára elég torz testképet tudnának produkálni, ezért bízunk benne, hogy az algoritmusokat ügyesen felkészítették a nem átlagos esetek kezelésére is.

A gombelemek keserű bevonattal való ellátását megünnepeljük és továbbgondoljuk. Az ezzel kapcsolatos gombelem-szájbantartó versenyek feltűnése a Youtube-on már csak napok kérdése. A csirkeízű poloska pedig… hát az úgy is undi.

Röviden elkalandozunk az ügyfélszolgálatok csodálatos világában, amihez a Google Hold for me szolgáltatásával bemutatjuk, milyen, amikor a fagyi visszanyal. Ha viszont már a telefon AI asszisztense beszélget az ügyfélszolgálat AI-ával, rápillantunk arra a lehetőségre, hogy milyen lesz, amikor kialakítanak egymás között egy csak erre használható üszinyelvet. Furcsa jövőbeli foglalkozásaink listáján megjelenik a gépi ügyfélszolgálatos nyelvet (mint idegennyelv) ismerős humán support munkakör is,

A Google Recorder új, hangfelvételek szerkesztésére alkalmas képessége, azaz hogy a szövegre átírt hangblokkok editálásával lehetséges a felvételeket szerkeszteni, elgondolkodtat minket. A podcast vágás és cikkírás meggyorsításán túl eljutunk a teljesértékű digitális asszisztens személyiségek kialakításáig. Ki ne akarná, hogy egy ingerült Chuck Noris reklamálja meg az eltúlzottnak érzett közműszámlájãt?

Szereplők

avatar
Benedict Waldorf
avatar
Charles Statler

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: